Bylinkami ke zdraví i životnímu elánu III.

reklama

V tomto pokračování seriálu článku o bylinkách si vezmeme „na tapetu” krásně voňavé byliny – mátu, rozmarýn a tymián.

Máta (Menta piperita)

Příjemně a mentolově aromatická bylinka, jako stvořená pro kuchyni a zdraví. Její žvýkání či výplachy úst pomohou k vonnému dechu, čaj pro změnu na žaludeční a žlučové obtíže, ale též k utlumení křečí všeho druhu. Díky obsahu silic, hořčin a tříslovin má dezinfekční a mírně svíravý účinek, proto je též vhodná na inhalace u rýmy nebo kloktání při kataru hrtanu.

A do koupele si ji dejte pokud máte kožní problémy nebo pohybové bolesti revmatického či neurologického původu. Patří k vytrvalým bylinám, kterou můžeme v kuchyni použít jako koření – čerstvé a mladé listy jsou výborné do salátů, likérů, moučníků, ale i k pečenému masu a do jeho marinád.

Netradičně lahodně vyzní i v luštěninách, rizotu a mrkvových pokrmech. U nás se nejvíce pěstuje právě máta peprná, které se dobře daří na teplém, slunném místě a v lehčí půdě. Pozor! Pěstujte ji odděleně od ostatních bylin, ne společně v truhlíku. Máta má tendenci svými rozpínavými kořeny ostatní bylinky utlačovat a jim se pak nedaří příliš dobře.

Rozmarýn (Rozmarinus officinalis)

Také jedna z hodně aromatických bylinek, podobná keříku s úzkými listy. V kuchyni se využívá především sušená, a to do marinád, nebo masových jídel – vhodný je nejvíce k vepřovému, skopovému a drůbežímu. V malém množství (je hodně aromatická), doladí též polévky nebo smetanové omáčky, ale rovněž pokrmy s rajčaty, luštěninami a houbami.

Jako léčivka je považována za „pohodovou” bylinku, která jako lahodný čaj zklidňuje celý organismu, nervový systém a koupel s ní skvěle odbourává křeče svalů a přetažení svalů. Rozmarýna je velice odolná, snese i dost suché a přetopené byty, ideálně na parapetu, kde je hodně světla. Pokud je ale možnost, tak nejlépe jí bude na zahrádce, terase a balkoně. Na zimu ji přesouváme do světlé místnosti, aby nenamrzla.

Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Již Římané ji používali jako léčivku i koření. Díky silicím, hořčinám a tříslovinám pomáhá jako silný odvar proti parazitům, čaj k podpoře trávení – hlavně u hodně tučných jídel, také zmírňuje kašel a zánět žlučníku. Využívá se čerstvá i sušená horní půlka rostliny.

Výborný je v okurkovém a zeleninovém nálevu, k pečenému a dušenému masu, do rýže, těstovin, nebo polévek. Tymián nemá rád průvan, proto jej pěstujeme na chráněném slunečném místě ve spíše písčité zemině a ve větším květináči nebo truhlíku. Lístky obíráme často, aby stonek nezdřevnatěl a celá bylina si zachovala silné kořenité aroma.

reklama