Bylinky ke zdraví i životnímu elánu V.

reklama

Bylo by ještě mnoho dalších „bylinkových” adeptů na přetřes, ovšem ty ve článcích prezentované jsou stěžejní. Proto si závěrem seriálu povíme něco o jejich zpracování a uchovávání v domácnosti.

Pěstování

Bylinky pěstujeme jednotlivě v květináčích, nebo vždy 3 – 4 druhy společně v truhlíku (dle jeho velikosti), anebo v bylinkovém hrnci. Ideálním místem k umístění je kuchyňský parapet, kde k nim máme v případě potřeby jednoduchý a rychlý přístup. Pokud je okno směrováno na jižní stranu, mělo by mít možnost stínění bylin (žaluziemi, roletou nebo závěsem), aby se nám v poledním prudkém slunci nespálily a zbytečně neusychaly.

Pěstujeme li jen malé rostlinky bylinek, využíváme je především čerstvé. Bylinky zastřiháváme průběžně, těsně pod lístky a ty používáme  – stříháme je na malinké kousky přímo do pokrmu, nebo čajítka, anebo drtíme v hmoždíři. Nekrájíme je, přicházeli bychom o užitečné silice a šťávu z bylin, které by zůstávaly na prkénku. Všechny přebytky bylin je dobré zpracovat, abychom z nich neměli zbytečný odpad.

Zpracování

Máme li tedy nadbytek, bylinky usušíme nebo zamrazíme. K sušení je nejvhodnější rám s napnutým kusem jemného pletiva či sítě, který lze doma snadno vyrobit.Ten dovolí proudění vzduchu i pod bylinkami. Je praktický také pro účelné přenášení. Další možností jsou noviny nebo dobře poslouží i tvrdý karton z papírové krabice. Byliny sušíme pomalu a ve stínu, bez přímého slunečního světla. Sušené uchováváme nejlépe v skleněných dózách se zabroušeným víčkem a popiskou někde na polici v kuchyni.

Zamrazit lze bylinky velmi efektivně ve tvořítku na led. Do každého dílku nastřiháme nadrobno bylinku, opatrně zalijeme vodou a uložíme do mrazničky. Až se vytvoří na dílcích ledová krusta, ještě celé tvořítko s bylinkovými kostkami zabalíme do mikrotenového sáčku s popiskou, abychom uchovali i vůni byliny. V případě potřeby tak máme po ruce vždy „bylinkové” kostky, které jednoduše v potřebném množství z tvořítka odebereme a vhodíme zamrazené přímo do připravovaného pokrmu.

Ze všech informací článcích jednoznačně vyplývá, že pěstovat bylinky je prospěšné ke zdraví i životnímu elánu a pro ještě lepší chuť pokrmů jakbysmet.

reklama