Horkovzdušná trouba: ideální pomocník do vaší kuchyně

reklama

Horkovzdušnou troubu v dnešní době pořídíte za pár tisíc korun, a tak není důvod, aby tento pomocník nebyl v každé rodině. Její cenu ovlivňuje hned několik faktorů – spotřeba energie, rozměry, design, výrobce a především její funkce jako přítomnost grilu nebo kvalitního chladícího ventilátoru (pozor aby nebyl příliš hlučný).

Jaký typ horkovzdušné trouby vybrat

Horkovzdušné trouby, které jsou dostupné na dnešním trhu, se dělí podle dvou základních kritérií a to podle toho, zda obsahují pouze ventilátor nebo topné těleso. Ventilátor najdete především u levnějších modelů a je určen pouze k tomu, aby rozháněl vzduch, který je předem ohřátý jiným zdrojem – stejně jako u klasického pečení. Taková horkovzdušná trouba tedy není tak dokonalá jako ta, která obsahuje kruhové topné těleso.

Oproti provedení s ventilátorem je u horkovzdušné trouby s topným tělesem do trouby vháněn již ohřátý vzduch, který lépe proudí a umožní péct na více vrstvách plechů naráz. Tyto dražší trouby někdy obsahují i klasický ventilátor, takže obě možnosti můžete používat společně.

Dražší trouba ušetří váš čas

Před koupí horkovzdušné trouby je třeba se zamyslet, k čemu ji vlastně budete využívat. Ne v každé troubě totiž zvládnete udělat dobrou pizzu, rychle rozmrazit jídlo nebo nakynout těsto. Například horkovzdušná trouba vyšší kategorie je sice dražší, ale nabídne zajímavé funkce, které vám ušetří v dnešní době to nejdůležitější – čas (například samočištění trouby).

Problém není pořídit ani přenosnou horkovzdušnou troubu, která funguje naprosto stejně jako ty standardní velké. Na rozdíl od nich však tato přenosná zařízení umožní připravit jídlo se znatelně menším množstvím tuku.

Pozor na teplotu

U horkovzdušné trouby je třeba si zapamatovat, že k dosažení požadovaného výsledku musíte použít o deset procent nižší teplotu, než v klasické troubě. Pokud tedy podle receptu máte péci při teplotě 150°C, v horkovzdušné troubě nastavte 135°C. A navíc ji nemusíte předehřívat.

Pokud bychom měli výhody horkovzdušné trouby shrnout, patřily by mezi ně určitě možnost přípravy více jídel najednou (ventilátor žene vzduch uvnitř, takže teplota je ve všech částech trouby stejná – můžete tedy péct několik plechů zároveň, aniž by se vůně nebo chutě smíchaly), nízká spotřeba energie a víceúčelovost. Horkovzdušná trouba je jednoduše ideálním pomocníkem pro vaši domácnost!

Námět: Pavla Jelínková

reklama