K jako kurkuma a kardamon

reklama

Kurkuma a kardamon – jejich název zní tak trochu jako zaklínadlo – a pohádkové toto exotické koření vskutku je. Nejen že skvěle obohatí naše pokrmy a nápoje, ale i pomáhá. Nevěříte? Tak čtěte dále!

Kurkuma

Tomuto koření původem z jižní Asie se říká též indický šafrán. Je to mletý sušený oddenek  kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), rostliny z čeledi zázvorníkovitých a v současnosti se nejvíce pěstuje v Indii. Má charakteristickou ostrou vůni, pepřovitou, hořčičnou chuť a žlutou barvu.

Za tu vděčí rostlina obsahu přírodního barviva zvaného kurkumin, které se využívá k barvení másla, tuků, sýrů, těstovin, likérů ale i mastí, látek nebo dřeva. Chronicky známé je využití kurkumy ve směsi kari koření, jehož součást tvoří. Také se díky své kořenité chuti používá do různých omáček, hořčic a worcesteru.

Ovšem mimo to je kurkuma skvělou léčivkou, proto od pradávna sloužila v čínském a indickém lékařství jako přírodní lék na mnohé neduhy. V ajurvédském léčitelství byla považována za skvělý „posilovač” žaludku a trávení.

Též odbourává plynatost, nepravidelnou menstruaci a díky silným antioxidačním účinkům je skvělá na boj s rakovinou (hlavně tlustého střeva). Její protizánětlivý efekt se využívá ke zmírnění zánětů kloubů, trombózy, artritidy, rovněž snižuje cholesterol v krvi a reguluje funkci jater.

Kardamon

Dosti vzácné koření je pro nás i kardamon, velmi uznávaný v orientální kuchyni, kde má své nezastupitelné místo. Původem z přední Indie, kde se využíval k dochucení rýže a masa, se nyní pěstuje nejvíce na Cejlonu a Srí Lance. Stejně jako kurkuma je příbuzným zázvoru a součástí směsi kari koření.

Rostlina dosahuje výšky až  tři metry, má příjemnou aromaticky citronovou vůni a nasládlou kořenitou chuť. Z byliny se využívají semena, která jsou červenošedá až červenohnědá. Mletá i celá se přidávají do směsí koření při výrobě uzenin, perníku, sušenek, cukrovinek, čokolády, likérů, ale najdeme je i v tabáku nebo kosmetice.

Málokdo však ví, že kardamon skvěle dochutí steaky, mletá masa a pikantní omáčky. Jeho špetkou získá čerstvá turecká káva nezaměnitelnou vůni i chuť. Takto se odpradávna popíjí v Orientu. Ale stejně jako kurkuma i kardamon může léčit. Obsahuje mnohé vitamíny, stopové prvky, kyseliny, bílkoviny a éterické oleje.

Proto je velmi prospěšný na trávení, posílení krevního oběhu, pálení žáhy, má diuretický i tonizační efekt, odhleňuje a detoxikuje organismus. Rovněž zklidňuje revmatické a ledvinové bolesti, kožní problémy, astma i bolest v krku. Čaj s kardamonem je antistresový nápoj, vhodný i proti únavě. Zabírá též na kocovinu, pravidelně konzumovaná semena s medem zlepšují zrak a samotným jejich žvýkáním si lze skvěle osvěžit dech.

reklama