Připravujeme vánoční menu

reklama

Vánoční období je jedno z těch nejkrásnějších v roce. Předchází mu ale doba předvánočního úklidu, nákupy potravin a dárků. Pak se ve vypulírovaných a nazdobených domech a bytech o Štědrém dni rozsvítí stromečky.

A co se vaří, peče a chystá na stůl o vánočním čase? Odlišnosti najdeme v krajích i tradicích jednotlivých rodin.

Bylo, nebylo…

Na Štědrý den se u nás dříve i nyní oběd vynechává, nebo je tzv. postní a bezmasý. Ovšem i dříve za maso nebylo považováno to rybí, čili večeře s ní byla brána také jako postní jídlo. Tradiční štědrovečerní menu dnes sestává z rybí polévky a smaženého kapra s bramborovým salátem. Ale nebylo tomu tak vždy.

Kapr

Kapr na štědrovečerním stole nemá u nás příliš dlouhou tradici, začal se v Česku jíst až zhruba v polovině 19.století. Předtím se nejedla jen tato ryba, ale i jiné (lín,sumec) a upravené načerno, nasladko. Většinou v omáčce z mandlí, perníku, sladkého piva, rozinek, povidel a ořechů. Přílohou byly bramborové šišky, které časem nahradily knedlíky. Dnešní smažený kapr k nám přišel z Rakouska až ke konci 19.století. Bohužel i on je v posledním desetiletí často nahrazen smaženým filé a vepřovým řízkem.

Salát

Na bramborový salát existuje i dnes mnoho rodinných receptů, kde základem jsou brambory, zelenina (petržel, celer, mrkev, hrášek, cibule) a nakládané okurky. Vše je spojeno majonézou. Do některých receptů se přidávají ještě vařená vejce, salám, šunka či sýr. A někde servírují jako druhou přílohu ještě vařené brambory či bramborovou kaši.

Rybí polévka

Je tradiční součástí, která bývá v některých regionech nahrazována polévkou hrachovou, hovězí i zelnou. Hovězí je s játrovými knedlíčky, nebo zeleninou. Zelňačka bývá čistá, ale též s houbami i švestkami.

První a druhý svátek vánoční

I ten pojímají v rodinách po svém. Většinou na oběd bývá 25.12. pečená kachna se zelím a knedlíkem. O druhém svátku vánočním pak králík na různé způsoby (nejčastěji na česneku). Ale někteří to vezmou z praktického hlediska a dojídají 25.12. ještě salát s rybou. Samozřejmostí je každý den jako dezert ovoce, sýr a vánoční cukroví, z nápojů se o svátcích pije nejvíce víno ( bílé k rybě, červené ke kachně a králíku), káva a džusy.

Hledáte-li tip na netradiční vánoční přání, koukněte na článek Nejlepší vánoční přání letošního roku na webu Maxiorel.cz.

reklama