Vínečko zdravé

reklama

Vínečko bílé, vínečko rudé…zpívá se v jedné lidové písni. Dodat by se mohlo ještě to růžové a taky vínečko zdravé.

„Dexempo resveratrol”…řekla by Saxana

Ano, protože víno je nejen lahodný nápoj nespočtu druhů, typů, chutí a vůní, ale díky obsahu látky s krkolomným názvem: resveratrol, tak trochu čarodějné. Může totiž pomoci regulovat kardiovaskulární systém a diabetes. Nenabádáme vás v žádném případě k nezměrnému užívání alkoholu, ale pokud si dáte denně jednu sklenku vína, prospějete svému zdraví.

Víno je velmi příjemný jemně alkoholický nápoj, vyrobený z vinných hroznů – jejich kvašením. Bílé víno z hroznů bílých, růžových nebo modrých, červené pak pouze z modrých, stejně jako růžové, ovšem to již bez nakvašování.

Jménem zákona

Věděli jste, že existuje zákon o víně? Má číslo 115/95 Sb a dle něj se vína dělí na révová stolní, známková, odrůdová a s přívlastkem. Ta se pak ještě člení dále podle obsahu cukru v nich na tzv. pozdní sběr, výběr a kabinetní. A obchodníci si ke zjednodušení rozlišili vína na odrůdová (obsahující nad 70% jedné odrůdy), výběrová (ročníková) a typová (dle území).

Ale to ještě není vše, podle toho, jak se víno zpracovává, rozeznáváme vína tichá (neperlivá), kořeněná (vermuty), šumivá (perlivá a sekty), dezertní (Sherry) a nízkoalkoholická (s obsahem alkoholu do 6%). A na základě obsahu cukru jsou všeobecně všechna vína známa jako suchá, polosuchá nebo sladká.

Pro extra příležitosti vinaři vyvinuli ještě zcela speciální vína – ledové (sklízí i zpracovává se zmrzlé), košer mešní víno (na výrobu dohlíží představitel židovské obce),

slámové (hrozny se skladují na slámě), biotrytický výběr (z hroznů s ušlechtilou plísní) a  barrique (víno jež zraje v dubových sudech).

Na zdraví

Ano, opravdu je i dle lékařských studií jedna sklenka vína (červené je považováno za kvalitnější) denně zdravá. Obsahuje totiž mnoho výživných látek – například železo, fosfor, mangan, vápník, vitamín P, C, B3, B5 a B6.  A pak onen skoro zázračný resveratrol.

Zcela nesporný je i detoxikační efekt vína na organismus, je také „brzdou” stárnutí buněk, snižuje podstatně cholesterol i krevní tlak, najdeme jej i mezi doporučenými nápoji při dietách. Kyseliny a cukry ve víně kladně ovlivňuj trávicí ústrojí, a tak víno upravuje funkci slinivky, okysličuje plíce, mírní astma, tvorbu kožních problémů i osteoporózu.

Červené víno je vhodné k zvěřině, tmavým masům, sýrům a slaným pikantním pochoutkám, bílé pak k rybám, těstovinovým pokrmům, mořským plodům, drůbeži a některým lehkým sladkým (převážně ovocným) moučníkům. O správném využití aperitivů si můžete přečíst v našem článku Nezbytný aperitiv z 24.12. 2010.

reklama