Bylinkami ke zdraví i životnímu elánu II.

reklama

Pokračujeme s dalšímu užitečnými bylinkami, jimiž si lze nejen zpříjemnit domácnost, kuchyni, jídelníček, ale i zlepšit zdraví. 

Kerblík (Anthriscus cerefolium)

Lze jej vysévat od jara až do podzimu a pěstovat v květináči nebo truhlíku po celý rok. Používá se pouze v čerstvém stavu a do pokrmů se přidává těsně před dokončením, aby neztratil osobitou vůni, chuť, ani vitamíny (hlavně C). Je to kořenitě voňavá bylinka s jemně nasládlou chutí, vhodná do pokrmů především v kombinaci s petrželkou nebo estragonem.

Doladí skvěle jídla se zeleninou, houbami a vejci, omáčky, polévky, vařená masa nebo pomazánky. Je výbornou alternativou v období zimy k posílení odolnosti organismu, protože obsahuje velké množství vitamínu C. Kerblík má diuretický účinek a pomáhá při nechutenství.

Majoránka (Majorana hortensis)

Hodně „profláknutá” jemně nahořklá a kořenitě vonící bylinka, koření i léčivka. Rostlinka s drobnými lístky se vysévá v březnu a pěstuje celoročně v písčitější zemině na slunném místě – zahrádce, balkoně nebo za oknem. Lístky a květy se sklízejí vždy těsně před rozkvětem, do pokrmů se přidávají čerstvé nebo nasušené.

Vhodná bylinka do zabijačkových a zvěřinových pokrmů, masových směsí, polévek, zeleninových a luštěninových jídel či salátů. Protože obsahuje třísloviny, hořčiny a silici, pomáhá pro dobré trávení, při bolestech hlavy, na odkašlávání, ale též zklidňuje křeče, je mírně močopudná a žlučopudná, celkově zklidňuje organismus.

Dobromysl alias Oregano (Origanum vulgare)

Pod názvem oregano jej známe více. Ovšem jeho český název je skutečně dobromysl. A z českého názvu vyplývá i jeho léčivý účinek – pro dobrou mysl, náladu, ale i zklidnění kašle, křečí, nebo k inhalacím a výplachům úst.

Je považována za nezbytnou ingredienci v italských pokrmech jako pizza, špagety, chilli. Jinak doplní dobře chuť pečeného, dušeného a grilovaného masa nebo omáček. K pěstování je velmi málo náročnou bylinkou, jíž se bude při zalévání 2 x týdně dařit na světlém místě třeba na parapetu.

Meduňka (Mellissa officinalis)

Příjemná bylinka s citronovým aroma, díky němuž může v některých asijských pokrmech zastoupit citrónovou trávu a všude tam, kde je zapotřebí citrónu nebo jeho kůry. Tedy do čaje, nápojů, salátů a moučníků, na krémy a dezerty.

Překvapivě dobře ladí též k pečené drůbeži, rybě či do polévek, marinád a kompotů. Má zklidňující účinek, pomáhá na dobré trávení, migrénu a snižuje krevní tlak. Výborně se jí daří na chráněných slunečných místech v lehčí půdě.

reklama