Cibule šalotka (Allium ascalonicum): je čas začít sázet

reklama

Jaro se kvapem blíží a přípravy na zahradničení budou za chvíli na pořadu dní. Zasadit a vypěstovat si v současnosti své vlastní produkty – ovoce, zeleninu, byliny, atp., je nejen z ekonomického hlediska přínosné. Ke vhodným a praktickým rostlinám pro domácnost určitě patří cibule šalotka.

Co je šalotka

Šalotka, latinsky Allium ascalonicum, je zelenina, která se řadí do rodu k česneku (Allium). Proto se jí též říká askalonský česnek anebo množilka. Vzhledem i využitím se šalotka podobá kuchyňské cibuli, odlišnost tkví v charakteru růstu šalotky – rostou v trsech po několika cibulkách. Další rozdíl je v jemnější kořenité chuti šalotky, obsahu silic, minerálních látek, vitamínu C, cukrů i vody. Kromě cibulek lze využít v kuchyni i její  nať. Šalotka se hodí do všech pokrmů, ideálně však do polévek a salátů.

Cibule šalotka jako sazečka

Šalotku znali ji již odpradávna v Asii, odkud se rozšířila postupně do Evropy. Je velmi drobná, s jednoduchými nízkými listy. Kvete bílými, narůžovělými až fialkovými kvítky. Daří je se jí velice dobře i v místech, kde se jiné cibuli moc nevede. Cibulky šalotky mají několik vrstev suknic v barvách od žluté přes červenou až po hnědou a fialovou. Výhoda šalotky je nesporně i v tom, že ji lze skvěle dlouhodobě skladovat (až 2 roky) při běžné pokojové teplotě, ale v odvětrávaných prostorách.

Jak pěstovat šalotku

Šalotku můžete pěstovat klidně i na balkoně nebo za oknem. Nevěříte? Na balkon ji postačí vysadit do větší nepříliš hluboké nádoby. Za oknem v zimě pak do úplně normálního květináče, na světlém místě a v pokojové teplotě. Takto máme po ruce po celou zimu stále zelenou nať i cibulky.

Na zahradu se cibulky šalotky vysazují nejprve na jaře, v březnu, a pak také na podzim v prvním týdnu měsíce října, do dobře pohnojeného záhonku. Cibule šalotka nám dozraje – na balkoně, doma i na zahradě (dle klimatu) za 80 až 110 dní. Po vytažení z půdy ji necháme ještě pár dní na záhonu či květináči, aby nám proschla na nati.

Recept na řízky z cibule šalotky

Lahodné a zdravé jsou řízečky z cibule šalotky. Potřebujete několik šalotek, dle počtu porcí, polohrubou mouku, vejce, strouhanku, lžíci piva, sůl a olej na smažení.

Šalotku nakrájíme na cca 1 cm silné plátky, osolíme a obalíme v trojobalu, když před obalováním k vejci vešleháme pivo. Následně je smažíme do zlatova. Skvěle chutnají s bramborovou kaší nebo vařenými brambory. Dobrou chuť.

reklama